Verzorging en onderhoud van je matras

Hoe een matras goed te verzorgen

Hoe lang een matras meegaat

Het hangt af van het type matras. De matras met een springveer wordt geschat op 4-6 jaar gebruik. De matrassen zonder veerblok hebben een houdbaarheid van 8 – 14 jaar en sommige veerloze matrassen van natuurlijke materialen zijn elk 15 – 20 jaar houdbaar. Met één kleine voorwaarde natuurlijk: dat u zorgvuldig met uw matras omgaat. Het is niet moeilijk en erg effectief.

Wat je kunt en moet doen met een matras

De basis voor een matras

De matras moet op een kwaliteitsbodem liggen. Tegelijkertijd is het erg belangrijk dat de matras geen knikken of plooien heeft. Het wordt aanbevolen om de matras met orthopedisch effect op het oppervlak met vergelijkbare eigenschappen te plaatsen. Dergelijke ondervloeren zijn in de regel gemaakt van natuurlijk hout en verlengen de levensduur van de matras.

Draai de matras om

De matras moet regelmatig worden omgedraaid. Het is voldoende als dit elke 3-4 maanden gebeurt. De uitzondering is de eerste twee maanden na aankoop. Gedurende deze tijd moet de matras elke twee weken worden omgedraaid. Men moet de matras ook andersom gebruiken. Wissel niet alleen volgens het “top en bottom” principe, maar ook volgens het “head – leg” principe.

Lucht de matras

De eerste keer moet het direct na aankoop van een matras worden gedaan. Na het uitpakken moet de matras een paar uur in een goed geventileerde ruimte staan. In de toekomst moet de matras minimaal 3-4 uur per jaar luchten. De matras mag niet worden blootgesteld aan direct zonlicht.

Bescherming van de matras

Om de matras te beschermen, moet een matrashoes worden gebruikt.

Als er huisdieren aanwezig zijn, moet een robuuste synthetische matrashoes worden gebruikt. Dit is om te voorkomen dat het huisdier de matras beschadigt door de klauwen te slijpen. Om ervoor te zorgen dat de matras geen statische elektriciteit opslaat, moet u een matrashoes met antistatische impregnering gebruiken.

Zelfs de eenvoudigste matrashoes helpt de matras te beschermen tegen vuil en mechanische slijtage. De matrashoes absorbeert stof en vlekken, hierdoor hoeft de matras niet elke zes maanden gewassen of gereinigd te worden. Het enige wat je hoeft te doen is de matrashoes verwijderen en in de wasmachine wassen.

Een matras schoonmaken

De matras moet worden schoongemaakt met een milde zeepoplossing. Dit moet voorzichtig en met weinig water gebeuren, waarbij de verschillende delen van de matras geleidelijk moeten worden schoongemaakt.

Natte reiniging mag alleen worden uitgevoerd als er vlekken verschijnen. Als u alleen het stof wilt verwijderen, moet u met een droge, zachte borstel over de matras gaan.

Wat je niet moet doen met een matras

Buig of rol op

De veermatrassen mogen niet worden gebogen en gerold. Als een veerloze matras van schuim of kokosnoot met sisal nog steeds kan worden gebogen zonder grote schade op te lopen, dan is het tegenovergestelde met een veermatras. Het vouwen en buigen van de matras oefent druk uit, de veren in de matras kunnen verstrengeld raken en vervormen. Hierdoor kan het matras rimpels, bochten, deuken en andere beschadigingen krijgen. Een matras van natuurlijke latex kan breken als u het te veel buigt.

De matrashoes

De matrashoes moet goed worden gewassen, zodat deze niet krimpt of verslijt.

Stof de matras af

Je hoeft de matras niet uit te kloppen. Het is beter om een ​​stofzuiger met een zacht mondstuk te gebruiken of het stof met een zachte borstel af te schudden.

Gebruik geen sterke chemicaliën om de matras schoon te maken

Het materiaal van een matras, of het nu kunstmatig of natuurlijk is, kan door dergelijke preparaten worden beschadigd. Of het kan op een onvoorspelbare manier reageren en dan vraag je je af waarom de matras zo’n onaangename chemische geur begon af te geven?
Vermijd het vocht

Vermijd het morsen van vloeistoffen over de matras, omdat de matras na verloop van tijd kan rotten en binnenin de matras bacteriën die niet nuttig zijn voor mensen zich actief gaan vermenigvuldigen.

Een matras is geen trampoline

Men moet dagelijkse springwedstrijden of worstelen op de matras vermijden. Dit is vooral belangrijk voor matrassen met veren. Als je zo’n matras constant extra belast, zal het vervormen.

Leave your vote

137 points
Upvote Downvote
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Send this to a friend