Tips voor het besparen van elektriciteit in het huishouden

Elektriciteitsprijzen stijgen en stijgen. Het einde is nog niet in zicht. In de regel verhogen de elektriciteitsleveranciers hun prijzen om de 1-2 jaar. Dit vertaalt zich in hogere maandlasten en forse bijbetalingen na afloop van het jaar. Natuurlijk kunt u af en toe van elektriciteitsleverancier veranderen en zo overstappen op een goedkopere. Dat zou een maatregel zijn. U kunt echter ook veel geld besparen door het verbruik te verlagen. Verlaag uw elektriciteitsverbruik met onze tips en trucs en bespaar veel energiekosten.

In onze gids “Tips voor het besparen van elektriciteit voor het huishouden” vindt u veel tips en maatregelen om elektriciteit te besparen.

Gebruik led-lampen

Moderne led-lichtbronnen of led-lampen zijn al lang de standaard. Conventionele gloeilampen en halogeenlampen zijn uit, echte energievreters en niet erg effectief. Slechts ongeveer 5% van de elektriciteit wordt daadwerkelijk omgezet in licht, de rest in nutteloze warmte. LED-lichtbronnen hebben de toekomst. U bespaart maar liefst 90% aan energie. De aanvankelijke kinderziektes zijn verleden tijd en leds hebben veel voordelen. Ze bieden een extreme helderheid, verschillende kleuren en ook het bekende conventionele “warmwitte” licht van de gloeilamp. De levensduur van hoogwaardige LED-lampen of lichtbronnen is ongeveer 10-20 jaar, wat aanzienlijk langer is dan gloeilampen en halogeenlampen. Deze kunnen vaak na 2-3 jaar worden weggegooid.
Vervang daarom de lampen in het appartement door moderne LED-lampen. Mocht je de lamp zelf willen houden, dan kun je vaak gewoon de lichtbron verwisselen. Of dit werkt, hangt af van de geïnstalleerde transformator. Veel transformatoren hebben een bepaalde minimale belasting nodig. Als je nu 3 x 60 watt gloeilampen vervangt door 3 x 4 watt led-lampen, komt het wel eens voor dat het licht flikkert. In dit geval helpt alleen het vervangen van de transformator in de lamp (door een specialist) of u kunt 1-2 oude lampen in de lamp laten zodat de minimale belasting wordt bereikt. Je hebt dus nog steeds een energiebesparing. Als het om lichtbronnen gaat, zijn er leds in alle gangbare maten, zoals E14, E27, GU10, GU5.3 MR16, G4, G9 etc. Een overzicht vind je in verschillende online winkels.

Vervang oude elektrische apparaten door moderne, energiebesparende apparaten

Oudere elektrische apparaten zijn vaak echte energievreters. Huidige apparaten, met name koelkasten, huishoudelijke apparaten (stofzuigers, magnetrons, diepvriezers en televisies verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit in vergelijking met oudere modellen. Vind dergelijke apparaten in uw appartement of huis en vervang ze door moderne en efficiëntere modellen. Meestal zijn ze winstgevend de aanschafkosten na enkele jaren door de lagere elektriciteitskosten, vooral voor koelkasten, wasdrogers en diepvriezers Let er bij aanschaf op dat de energieklasse minimaal A + of beter A ++ en A +++ is.

De standby-modus van elektrische apparaten verbruikt elektriciteit

Veel elektrische apparaten, zoals televisies, dvd-spelers, AV-versterkers, gameconsoles (Xbox, Playstation), etc. worden vaak niet volledig losgekoppeld van de stroom wanneer ze zijn uitgeschakeld. Na het “uitschakelen” via de afstandsbediening of op het apparaat zelf, bent u in stand-by modus. Dit is een stand-by modus die ervoor zorgt dat je het apparaat op elk moment weer kunt inschakelen met de afstandsbediening. In de stand-by modus verbruik je beduidend minder elektriciteit dan in bedrijf, maar toch gaat er permanent elektriciteit verloren. Dit kan in de loop van het jaar oplopen, vooral met meerdere apparaten in de woonkamer. U moet hem daarom volledig loskoppelen van de stroom wanneer hij niet wordt gebruikt, vooral ‘s nachts. U kunt dit heel eenvoudig doen door deze apparaten aan te sluiten op een schakelbare stekkerdoos of een schakelbare stekkerdoos adapter en eenvoudig op de knop te drukken wanneer u deze niet gebruikt.

Gebruik de restwarmte van de kookplaat tijdens het koken

Bij het koken, vooral bij het koken van pasta, rijst, aardappelen enz., Kunt u de kookplaat een paar minuten voor het einde van de kooktijd volledig uitschakelen of op een zeer laag niveau laten draaien. De plaat (ongeacht of het een keramische kookplaat of een conventionele kookplaat is) heeft vaak zoveel restwarmte dat het voldoende is om het voedsel een paar minuten te koken of te koken. Doe altijd een deksel op de pan. De warmte blijft dus binnen en gaat niet onnodig verloren aan de omgeving. De kookplaat moet altijd ongeveer even groot zijn als de pan of iets kleiner, maar nooit groter. Als de plaat groter is, gaat er onnodig veel warmte verloren.

Bakken zonder voorverwarmen en met restwarmte

Vaak wordt in recepten of op de bakinstructies aanbevolen om de oven voor te verwarmen. Meestal kun je jezelf dit besparen en het gerecht toevoegen, zoals pizza, gebakken broodjes, ovenschotel, gebraden vlees, koekjes of cakes en pas daarna de oven aanzetten. Dit verlengt natuurlijk de bak- of kooktijd een beetje. Desalniettemin bespaar je elektriciteit en geld omdat het gerecht de warmte vanaf de opstarttijd van de oven gebruikt totdat de gewenste temperatuur is bereikt. U kunt de oven meestal een paar minuten voor het einde van de kooktijd uitschakelen en de restwarmte gebruiken om het bakken of koken af ​​te maken. Het kan een paar minuten langer duren, maar het bespaart weer elektriciteit en geld.

Ontdooi de vriezer en koelkast

Ontdooi het vriesvak in de koelkast en de vriezer of vriezer regelmatig als deze geen automatisch ontdooiprogramma heeft. Elke keer dat de deur of klep wordt geopend, komt warmere lucht het interieur binnen en condenseert op de muren. Als gevolg hiervan vormen zich na verloop van tijd ijslagen binnenin. Elke 0,5 cm ijslaag verhoogt het energieverbruik met ruim 30%. Het apparaat moet constant tegen de dikke ijslaag werken. Hoe u uw koelbox of diepvriezer kunt ontdooien, vindt u in onze handleidingen “Koelvak en diepvriezer ontdooien of ontdooien” en “Het ontdooien van koelvak, koelvak en diepvriezer vereenvoudigen”. Ontdooien en ontdooien bespaart u geld.

Correct gebruik van de koelkast

Telkens wanneer u de koelkastdeur opent of open laat, ontsnapt de kou. Aan de andere kant stroomt warmere lucht naar binnen. Om het interieur van de koelkast weer op de gewenste temperatuur te brengen, heeft de koelkast veel energie nodig. Open de koelkastdeur daarom maar zo kort mogelijk. Dit vermindert het energieverbruik aanzienlijk over het jaar. Bedenk vooraf goed wat u uit de koelkast wilt halen. Je moet de inhoud daarom ordenen met een systeem zodat je niet lang hoeft te zoeken, maar eerder weet waar wat is. Vooral bij het laden van de koelkast laten velen de koelkastdeur vaak minutenlang openstaan. Het is daarom het beste om de deur elke keer dat je er iets in stopt te sluiten.
Het is ook aan te raden om zoveel mogelijk dranken in de koelkast te bewaren. Ze functioneren dus praktisch als ijspakken en slaan de kou op en geven deze langzaam weer af aan hun omgeving. Het is dus logisch om veel sapflessen of waterflessen en tetra-packs in de koelkast te bewaren, zelfs als u niet zoveel tegelijk nodig heeft. Doordat de koelkast vol is, hoeft deze na opening minder te koelen. Dit bespaart u elektriciteit en geld.

Gebruik de droogtrommel niet in de zomer

Droogtrommels, vooral luchtafvoerdrogers, zijn echte energievreters. Vooral oudere apparaten. Een wasdroger met warmtepomp is daarentegen veel zuiniger. Als je de wasdroger veel gebruikt, is het zinvol om deze te vervangen door een modern apparaat. Indien mogelijk moet u het gebruik ervan echter vermijden of aanzienlijk beperken. Zeker in de zomer. Je wasgoed droog je gemakkelijk buiten of op het balkon. Het duurt langer, maar het bespaart elektriciteit en geld. In de winter is het zinvol om het wasgoed te drogen in goed verwarmde ruimtes, bijv. de woonkamer of de badkamer. Zorg er wel voor dat het vocht uit het wasgoed gemakkelijk kan ontsnappen. Handdoeken en badhanddoeken zijn lekker zacht in de wasdroger, ze blijven behoorlijk hard en krassend als je ze in de frisse lucht droogt. Maar ook met de juiste trucs kun je het doen: krassende handdoeken worden weer lekker zacht.

Laad de wasmachine altijd volledig

Ook al is het vanzelfsprekend: vul de wasmachine altijd zo vol mogelijk (maar niet te vol). Zelfs als de moderne wasmachines maar zoveel water aanzuigen als er wasgoed in de trommel zit, verbruikt een wasprogramma met slechts 1-2 T-shirts of een spijkerbroek onnodig veel energie dan wanneer je de machine altijd goed gevuld laat en laat draaien. verzamel de vuile was voor een paar dagen. Gebruik indien mogelijk energiebesparende programma’s, ook als de wasmachine dan langer draait en lagere temperaturen beter zijn dan hogere. Voor hemden en blouses die licht bezweet zijn, is het programma van 30 graden meestal voldoende in plaats van 40 graden. Warm wasgoed van 90 graden is meestal niet nodig, zelfs niet voor handdoeken en beddengoed. Wassen op 60 graden doet het net zo goed met moderne en effectieve wasmiddelen en bespaart veel elektriciteit doordat het water niet zo hoog verwarmd hoeft te worden. Dit bespaart u veel elektriciteit en energie.

Gebruik geen voorwasprogramma bij het wassen van wasgoed

Bijna alle wasmachines bieden ook programma’s met voorwas aan. Maar dit is meestal niet nodig, verlengt de duur van de wascyclus enorm en verbruikt dus elektriciteit en geld. Als het wasgoed normaal vervuild en alleen bezweet is, is voorwassen totaal niet nodig. Voor sterk vervuild wasgoed, zoals Als de vuile voetbalkleding van je zoon of man echter grasvlekken heeft, is een voorwas vaak handig zodat de vlekken uit de was komen.

Leave your vote

14 points
Upvote Downvote
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Send this to a friend