Teken bij honden verwijderen

Hondenbezitters kennen het lijden van een veelvuldige tekenbesmetting van de trouwe viervoeter na wandelingen in het bos. Het tekenseizoen begint in het voorjaar en loopt de hele zomer door. De kleine kruipende dieren wachten op hun slachtoffers in het gras, de planten en de struiken.
Het is echter niet waar dat teken van bomen vallen, zoals vaak wordt beweerd. Net als bij mensen kunnen teken ook infecties bij honden veroorzaken (bijv.FMSE, Lyme borrelisoe). In het beste geval manifesteert dit zich in de vorm van een allergie, maar het kan ook gewrichtsontsteking en bloedarmoede veroorzaken. Daarom is het des te belangrijker om de geliefde hond na de wandeling zorgvuldig te doorzoeken op de kleine bloedzuigers.
Helaas is dit behoorlijk vervelend voor grote honden met een lange vacht.
Als je een of meerdere teken vindt, is het belangrijk om ze snel en veilig te verwijderen.
Met de hand uit de huid van de hond trekken is geen goed idee. Vaak krijg je de “beesten”, vooral de kleine, moeilijk te pakken. Bovendien kunt u de geweekte teek (ook wel gewone houtbok genoemd) per ongeluk pletten. Als gevolg hiervan geeft het zijn ziekteverwekkers af in de bijtsite. Infectie is des te waarschijnlijker. Het is het beste om een hulpmiddel te gebruiken. Hier biedt de markt verschillende producten, die bijna allemaal verbazingwekkend goed werken.

Je hebt het volgende nodig om de hond van teken te ontdoen

Om de teken gemakkelijk en snel te verwijderen, heeft u slechts een van de volgende tools nodig. Na een succesvolle verwijdering moet u de prikplaats desinfecteren, b.v. met Behandel alcohol.

Tekentang
of tekenhaak
of tekenstrik
of tekenkaart

Gebruik een tekentang om de teek van de hond te verwijderen

Met een tekentang kun je hele grote, reeds doorweekte teken uit de huid van de hond halen. Met de tang kunt u nauwelijks kleine teken vastgrijpen. Het is beter om hier een tekenhaak te gebruiken. De tekentang ziet eruit als een pincet. Plaats de tang net boven de huid van de hond, zodat u de teek op het hoofd praktisch kunt vasthouden. Trek vervolgens de teek met een ruk uit de huid.

Teken verwijderen met tekenhaken

De tekenhaken zijn niet alleen geschikt voor grote teken, maar ook voor kleine teken. De tekenhaak splitst zich aan de onderkant, waardoor een kleine inkeping ontstaat. Duw voor gebruik de vacht van de hond opzij zodat u het dier goed kunt zien. Schuif vervolgens de tekenhaak tussen de teek en de huid van de trouwe viervoeter. Gebruik nu de tekenhaak om de bloedzuiger uit uw huid te wrikken.
Veel fabrikanten bieden sets met haken in verschillende maten aan, dus afhankelijk van de maat van de teek heb je altijd de juiste haak bij de hand, van groot tot klein.

Verwijder teken van honden met een tekenlus – hoe het werkt

Een andere zeer nuttige tool voor het verwijderen van teken is de tekenlus. Dit ziet eruit als een kleine pen met een drukknop aan de bovenkant en een kleine lus aan de onderkant. Als u een teek van de hond wilt verwijderen, drukt u de lus met de knop naar buiten en plaatst u deze rond de vervelende parasiet (d.w.z. tussen de huid en de teek), laat u het hoofd los, houdt u de pen recht, draait u hem en tilt u de teek op .

Bestrijd teken met een tekenkaart – hoe het werkt

De zogenaamde tick card ziet eruit als een kleine creditcard met een zogeheten notch. Schuif, net als bij de teekhaak, de kaart met de inkeping tussen de bloedzuiger en de huid van de hond en trek hem gewoon verder. Op deze manier worden de teek en het hoofd uit de bijtplaats getrokken. Veel tick-kaarten bieden twee inkepingen van verschillende grootte, dus u kunt de juiste opening kiezen afhankelijk van de grootte van de teek. De kaart is ongeveer zo groot als een controlekaart. Hij past dus heel goed in je portemonnee, handtas of broekzak. De teekkaart is altijd bij de hand en u kunt de teek en de hond onderweg scheiden.

Het is beter om teken niet met huishoudelijke middelen te verwijderen

Zorg ervoor dat u de teek verwijdert met een van de hierboven genoemde teken hulpmiddelen en onthoud u van huishoudelijke middelen. Er zijn veel tips hiervoor op internet. Vaak wordt aangeraden om de teek te verdoven met olie of alcohol zodat deze makkelijker te verwijderen is. Als de teek in contact komt met de olie of alcohol, komt het speeksel vaak vrij in de bijtwond met eventueel aanwezige giftige stoffen. Deze migreren vervolgens zeer snel in de bloedbaan van de hond en worden door het hele lichaam verspreid.

Tekeninfestatie verminderen en vermijden

Een tekenplaag van de hond kan nooit helemaal worden voorkomen. Ook met hulpmiddelen zoals een teekkraag of met een spot-on ampul. Dit kan worden gebruikt om een ​​aantal teken af ​​te weren of weg te jagen. Zeker een verstandige manier om op zijn minst een beetje te voorkomen. Des te belangrijker na een boswandeling of een excursie in de moestuin om de hond af te zoeken naar teken. Hoe eerder hoe beter. Er is vrijwel geen gevaar voor teken die net in de huid van de hond zijn gebeten als ze snel en zonder residu worden verwijderd, zonder ze te verpletteren.

Tekentang RVS – Teken verwijderaar – Tekentang Hond - Tekentang Kat -...
3,29
Nobby tekentang plastic
5,09
Plastic tekenpincet met drukklip. 10 cm
5,50
Tekentang - Tekenverwijderaar - Teken Pincet - Hond / Kat - RVS...
5,95
Tekenverwijderaar - Tekentang
5,99
Trixie tekentang kunststof 9 cm
6,50
Tekentang
6,74
Tekentang kruisveer RVS
9,34
Kerbl Tekentang Kunststof
9,99
Tekentang drukveer RVS
12,00
O'Tom Tekentang Haakmodel Groen 2 stuks
12,45
Tekentang RVS - Teken verwijderaar - Teken Pincet - Stainless Steel -...
14,95
Metalen Tekenpincet - Voor honden - Metaal
15,25
Adori Tekentang Haakmodel
8,93
out of stock
Ecosect Tekentang RVS Teken tang
5,97
out of stock
Metalen tekenpincet
9,95
out of stock
tekentang met bevriezingsspray
12,99
out of stock
Flamingo Hondenverzorging Tekenpincet
13,95
out of stock
Vlakko
Logo