Ramen reinigen zonder chemicaliën – met natuurlijke huismiddeltjes

In de winkels vind je voornamelijk glasreinigers met chemicaliën. Natuurlijk is het fijn als de ramen schoon zijn, maar is het echt de moeite waard als het het milieu moet vervuilen? Hier is het goede nieuws voor u: uw ramen kunnen zonder chemicaliën glanzen. Met deze huismiddeltjes hoeft u zich geen zorgen meer te maken over chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu.

Weinigen van ons zullen het gemakkelijk vinden om volledig af te zien van was- en reinigingsmiddelen. Maar bewust en duurzaam gebruik van chemicaliën helpt niet alleen ons milieu te beschermen, het beschermt ook onze eigen gezondheid. Er worden er jaarlijks meer dan 1,3 ton wasmiddelen, reinigingsmiddelen en oppervlakteactieve stoffen gebruikt in particuliere huishoudens. Er zijn zoveel alternatieven voor chemische reinigingsmiddelen. Hier zijn enkele huismiddeltjes die u kunt gebruiken om uw ramen schoon te maken zonder chemicaliën:

Huismiddeltjes om ramen te lappen die echt iedereen in huis heeft

Zoals op veel andere gebieden, is azijn een echt wondermiddel voor het reinigen van ramen. Omdat het kraanwater dat je gebruikt om je ramen schoon te maken vaak erg hard is, kan azijn helpen. De zure pH van azijn verklaart de oorlog aan de kalk in het water. Dankzij de bijgeleverde azijn is het water ideaal om het raam schoon te maken. Als je thuis geen azijn hebt, kun je gewoon een citroen of limoen persen. Omdat deze sappen ook een zure pH hebben, is het effect vergelijkbaar met dat van azijn.

Tip: een scheutje azijn is voldoende om de ramen streeploos schoon te maken. Als je de geur van azijn niet lekker vindt, is citroensap het aangenamere alternatief. Eén plons is hier echter niet genoeg.

Zwarte thee als huismiddeltje voor het schoonmaken van de ramen

Zwarte thee is geen luxe artikel, maar kan ook als natuurlijk huismiddeltje gebruikt worden bij het schoonmaken van je ramen. De tannines in zwarte thee helpen bij het oplossen van zowel vet als nicotine en vormen ook een soort beschermend laagje op het glas.

Om de ramen met zwarte thee te reinigen, vult u een kopje met kokend water en laat u twee theezakjes ongeveer tien minuten trekken. Vervolgens voegt u de afgewerkte thee toe aan uw reinigingswater en begint u de ramen schoon te maken.

Tip: je kunt een citroen aan het water-theemengsel toevoegen, zodat de ramen niet alleen schoon maar ook streeploos zijn. Dit is hoe de kalk wordt bestreden.

Voor- en nadelen van natuurlijke schoonmaakproducten

Het grootste voordeel van natuurlijke schoonmaakproducten is natuurlijk duidelijk. Deze zijn beduidend milieuvriendelijker dan reinigingsmiddelen die zijn gemengd met chemicaliën. Een ander voordeel is dat huismiddeltjes zoals zwarte thee, azijn of citroen echt in elk huishouden te vinden zijn. Deze zijn aanzienlijk goedkoper in aanschaf dan reinigingsmiddelen met toegevoegde chemicaliën.

Het nadeel van het gebruik van natuurlijke huismiddeltjes voor het reinigen van ramen is dat ze niet altijd goed werken op hardnekkig vuil. Hier is aanzienlijk meer werk nodig dan reinigen met chemische middelen.

Alle voor- en nadelen van natuurlijke huismiddeltjes in één oogopslag:

Voordelen

gevonden in elk huishouden
milieuvriendelijker dan chemische alternatieven
goedkoper in aanschaf

Nadelen

hardnekkig vuil kan moeilijk worden opgelost
hogere werklast voor hardnekkig vuil

Tip: hoe u strepen kunt vermijden

Vermijd direct zonlicht: Idealiter zou u de ramen niet in direct zonlicht moeten reinigen. Wacht op het juiste moment tot het gewenste raam in de schaduw staat.
Gebruik minder wasmiddel: hoewel wasmiddel vet oplost, kan het raam er bij een te hoge concentratie vuiler uitzien dan voor het schoonmaken. Daarom: minder is meer met wasmiddel!
Gebruik geen wasverzachter: een andere reden voor strepen na het schoonmaken van de ramen is het gebruik van wasverzachter. Om ramen streeploos te reinigen, moet de poetsdoek beslist zonder wasverzachter worden gewassen. Dit artikel met tips voor het op de juiste manier reinigen van ramen legt uit waar u op moet letten om ramen streeploos te houden.
Pas het werktempo aan: het water op de ruiten droogt erg snel, vooral op warme dagen. U moet uw werktempo dienovereenkomstig aanpassen. Als het water eenmaal is verdampt, blijven er vuilresten achter, die in droge toestand zeer moeilijk te verwijderen zijn. Daarom moet de ruit eerst worden gedroogd en pas daarna het kozijn.

Alternatieven voor poetslappen

Een poetsdoek is natuurlijk handig omdat deze meerdere keren kan worden gebruikt. Als je het echter per ongeluk met wasverzachter hebt gewassen, heb je een alternatief nodig. Anders zijn de ramen niet goed schoon en ontstaan ​​er strepen. Krantenpapier is heel gebruikelijk. Dit kan voor reiniging in water worden ondergedompeld. U kunt de ramen dan volledig reinigen zonder schoonmaakmiddelen. Gebruik een droge krant om deze op te poetsen.

Maar niet alleen krantenpapier is een alternatief voor conventionele reinigingsmethoden. Heb je al gehoord dat fijne panty’s ook goed zijn om te reinigen? Deze hebben een zeer fijne stof, wat ervoor zorgt dat zelfs het meest hardnekkige vuil verwijderd kan worden.

Tip: pak oude kranten en panty’s zodat je ze altijd bij de hand hebt als je je ramen wilt poetsen.

Zoals u kunt zien, is het helemaal niet nodig dat u dure en vooral milieubelastende chemicaliën gebruikt om uw ramen schoon te maken. Met de eenvoudigste huismiddeltjes die je gegarandeerd in huis hebt, kan elk raam snel en grondig worden schoongemaakt.

Leave your vote

137 points
Upvote Downvote
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Send this to a friend