Padel tennis, wat is dat?

Padel tennis, paddle of paddle tennis zijn spellen afgeleid van tennis.

Dit artikel beschrijft voornamelijk het spel Pádel, dat wijdverbreid is in Spanje en Zuid-Amerika, maar het gaat ook in op oudere paddle-tennis en andere variaties. In tegenstelling tot de andere spellen wordt Pádel alleen in het dubbelspel gespeeld.  Naast paddle en paddle tennis zijn er nog andere varianten, zoals de oost- en westkustversie van paddle tennis zelf, platformtennis genaamd. Er zijn ook een- en vierwandige paddleball en een strandversie. Hoewel de invloed van tennis duidelijk is, zijn er ook invloeden van games die hun oorsprong vinden in veel oudere games, zoals Jeu de Paume (spelen met de palm van je hand), Fronton of in Baskenland Baskische Pelota (Pelota Vasca).

Dit zijn spellen vergelijkbaar met of afgeleid van tennis die worden gespeeld op kleinere velden met korte rackets zonder bespanning. De clubs waren vroeger gemaakt van hout, maar tegenwoordig zijn ze gemaakt van plastic op enkele uitzonderingen na, die ook kunnen worden versterkt met koolstofvezels. Op enkele uitzonderingen na hebben de speelvelden de markeringen van het speelveld die worden gebruikt in het enkele tennisspel. Bovendien worden in sommige varianten de wanden van het speelgebied of de veldgrens gedeeltelijk of volledig ingesloten volgens de regels.

Pure2Improve - Padel racket - Rechet Jugador - Beginners Racket
57,99
HEAD Evo Delta Padel Racket
69,95
Matchu Sports - Padel Racket - Bear - Rond - Carbon
69,95
Dunlop ROCKET - Padelracket - groen
79,95
HEAD Flash Woman (Hybrid) - 2021 padel racket
79,95
Babolat PadelracketAlle - rood/oranje/zwart
84,40
Adidas Match LTD Green Padel Racket 2021
89,95
Adidas Drive 3.0 (Round) - 2021 padelracket
89,95
Bullpadel Sky Orange Padel Racket 2021
99,95
adidas Radogar CTRL Padel Racket 2021
119,95
-34% Drop Shot Potenza Padelrackets-Unisex-Blauw
129,50 199,00
Dunlop Inferno Elite Gold Padel Racket 2021
129,95
-53% Drop Shot Pro Energy DS1800015 Padelrackets-Unisex-Maat--Paars
129,95 279,00
Laatste update was op: juli 8, 2021 1:57 pm

De Padel baan

Tegenwoordig wordt padel vooral op kunstgras gespeeld. De padelbaan is een rechthoekig speelveld van tien meter breed en 20 meter lang. Een net verdeelt het veld aan de helft van de lange zijde in twee helften van het spel (zoals tennis). De baan is aan alle kanten omgeven door muren van drie tot vier meter hoog, die kunnen worden opgenomen in de bal uitwisseling (zoals in squash).
De meeste worden gespeeld op kunstgras. Zolang een regelmatige impact van de bal gegarandeerd is, kun je ook spelen op poreus beton, cement of een ander synthetisch materiaal. Alle kunstgras oppervlakken worden bovendien bestrooid met fijn kwartszand.
Toegang tot het plein is via ingangen in een of beide zijkanten. Ze zijn symmetrisch in het midden geïnstalleerd en kunnen in enkele of dubbele versies verkrijgbaar zijn.

De Padel uitrusting

Padel uitrusting bestaande uit racket en bal. Ballen worden gebruikt die niet te onderscheiden zijn van tennisballen. Alleen de inwendige druk is iets lager om te voorkomen dat de bal te hoog springt. Tennisballen zijn echter ideaal voor beginners.

In vergelijking met een tennis- of squashracket is het padelracket niet bespannen met snaren, maar heeft het een solide slagvlak. Deze heeft een kern van een licht elastisch schuimrubber mengsel, dat is bedekt met een plastic laag. Gaten in het slagveld zijn toegestaan om het gewicht en de weerstand te verminderen. De racket handgreep heeft een maximale lengte van 20 cm. Aan het uiteinde van het handvat is een lus bevestigd. Om veiligheidsredenen moet deze tijdens het spelen om de pols worden geplaatst. Het peddelachtige uiterlijk van het racket geeft de sport zijn naam.

Padel tennis – een nieuwe trend in sport

Gericht op de tegenstander, de muur achter je, je partner aan je zijde – bij padel tennis voel je je letterlijk omringd door sport. Omdat padel wordt gespeeld in een kooi van glas en gaaselementen. De muren begrenzen het veld en zijn inbegrepen in het spel. Dit zorgt voor lange rally’s en blijvend plezier.
De duelparen worden in de klassieke dubbele sport gescheiden door een middennetwerk. Spelregels en tellen zijn bijna identiek aan die in tennis.
In Spanje en Argentinië behoort padel al tot de top 3 van meest actieve sporten. En ook in Duitsland groeit de belangstelling voor balsporten met ‘s werelds hoogste groeipercentages.

Er zijn veel redenen voor de fascinatie van padel:

Eenvoudige basistechniek garandeert plezier na slechts een paar rally’s
Minder kracht dan meer tactiek en vaardigheid
Vaak lange rally’s – ongeveer twee keer zoveel balcontacten als bij tennis
Workout met minder fysieke eisen
Geschikt voor mensen van alle leeftijden en fysieke conditie
Zeer communicatief dankzij de grootte van het veld
De nieuwsgierigheid groeit snel.

Waar kan je padel tennis spelen? kijk op de website van de bond

Wat is padel voor een sport?

Padel is een racketsport die het beste van tennis en squash combineert. Het is enorm populair in Spaanstalige landen (meer dan 10 miljoen spelers!)

Wat is een padelracket?

Padel tennis, paddle of paddle tennis (van Engelse paddle; hier paddle) zijn tegenspel-spellen afgeleid van tennis. … Dit zijn spellen vergelijkbaar met of afgeleid van tennis die worden gespeeld op kleinere velden met korte rackets zonder bespanning.

Hoe speel je padel?

Padel wordt zonder uitzondering gespeeld in het dubbelspel – twee tegen twee. De teams die tegen elkaar spelen staan tegenover elkaar op de helften van het veld gedeeld door het net. Het spel begint met een ‘bottom-up’-service. De bal mag maximaal één keer de grond raken.

Decathlon.nl
Wil je een padel racket kopen? In de online padel winkel van Decathlon vind je rackets voor zowel volwassenenen als kinderen en voor beginnende en gevorderde padelspelers.
Aamazon.nl
Top merken padel rackets en accessoires met korting
Bol.com
Een padelracket gebruik je tijdens het spelen van het spel padel. Een padelracket lijkt een beetje op een tennisracket, maar is toch wel heel anders.

 

Padel - Wikipedia

Padel is een racket-en balsport voor twee spelers (enkelspel) of voor paren (dubbelspel), waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, met een racket over een net gespeeld dient te worden. Het is een mix van tennis en squash.. Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) geslagen worden, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt.

Home - Nederlandse Padelbond

De Nederlandse Padelbond heeft 100% passie voor padel. De NPB promoot padel in Nederland voor padelspelers, padelclubs en fans. Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. Padel. Lifts you up.

Padel Tennis

First try of Padel Tennis at David Llloyd, Chigwell. What a fantastic game, lots of teamwork, running, great rallies and loads of laughs. Can't wait to play ...

Paddle tennis - Wikipedia

Paddle tennis is a game adapted from tennis and played for over a century. Compared to tennis, the court is smaller and has no doubles lanes, and the net is lower. Paddle tennis is played with a solid paddle as opposed to a strung racquet, and a depressurized tennis ball is used.

 

Leave your vote

137 points
Upvote Downvote
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Vlakko
Logo

Send this to a friend