Kat ontwormen, hoe doe je dat?

De kat is het favoriete huisdier van veel Nederlanders. Er wonen miljoenen katten in ons appartement of huis. Omdat de knuffelige tijgers vaak in direct contact met ons in het huishouden leven, is het belangrijk om de gezondheid van de kat te behouden. Natuurlijk voor de huistijger zelf, maar ook voor ons mensen, zodat we niet besmet raken met ziekten (zoals wormen) van de katten. Onze instructies geven je belangrijke informatie en tips over hoe je een kat goed ontwormt met de juiste ontwormingsmiddel in de vorm van tabletten of pasta en waar je op moet letten bij het ontwormen.

Hoe worden katten besmet met wormen?

Zoals in het begin vermeld, is het belangrijk om de kat regelmatig te ontwormen met een ontwormingskuur en niet alleen als je een worminfectie vermoedt. De wormen bij de kat worden gedood door het ontwormingsmiddel en uitgescheiden met de ontlasting. Wormbesmetting komt vaak voor wanneer de kat een vrij loopt en b.v. muizen of vogels (tussen gastheren) eet. De kat kan ook verschillende soorten wormen krijgen van de ontlasting van andere katten of dieren. Lintwormen kunnen ook worden overgedragen door vlooien. Zorg er naast het ontwormen ook voor dat je ook de vlooien van de kat onder controle houdt. Wij mensen dragen ook eieren en larven op de loer in het vuil en het stof met onze schoenen in onze huizen, zodat zelfs huiskatten wormen kunnen krijgen. Daarom is het belangrijk om de wormen regelmatig te bestrijden met de pure huiskatten.  Kittens krijgen via hun moedermelk vaak wormen van het moederdier. Regelmatig ontwormen (elke 4 weken) is hier absoluut noodzakelijk tijdens het geven van borstvoeding, want de kleine kittens zijn nog niet erg resistent tegen de wormen en kunnen hier vaak grote schade aanrichten.

Milprazon Ontworming Kleine Kat-Kitten - 4 tabletten
12,50
Beaphar Milquestra Kitten - Anti wormenmiddel - 2 x 2 tab 0.5...
16,24
Beaphar Wormgranulaat Kat - Anti wormenmiddel - 2 x per stuk 0.7...
29,17
Beaphar Milquestra Kat - Anti wormenmiddel - 2 x 4 tab 2...
43,44
Beaphar Milquestra Kat - Anti wormenmiddel - 6 x 2 tab 2...
71,52
Drontal Cat Ontworming - Kat - 24 tabletten
99,86
Beaphar Milquestra Kat - Anti wormenmiddel - 6 x 4 tab 2...
130,32
-4% Drontal Large Cat Ontworming - Grote Kat - 24 tabletten
132,45 139,00
Beau Beau Ontworming Kattenbak Reiniger
10,95
out of stock
Beaphar Wormmiddel Totaal Kat - Anti wormenmiddel - 6 x 10 stuks...
54,90
out of stock
Beaphar Wormgranulaat Kat - Anti wormenmiddel - 6 x per stuk 0.7...
70,50
out of stock
Milquantel Kat (>2kg), 2 tabletten
15,75
out of stock

Hoe vaak moet de kat ontwormd worden?

Omdat het vaak moeilijk of onmogelijk is om een ​​worminfectie bij de kat te zien, is het noodzakelijk en nuttig om de kat regelmatig te ontwormen. De kat kan niet preventief worden behandeld. Bij een ontwormingskuur worden alleen de reeds aanwezige wormen gedood. Zodra de kat na een ontwormingsregime buiten is en een muis eet, kan hij direct nieuwe wormen krijgen. Helaas is er momenteel geen andere manier om de kat preventief te behandelen. Veel dierenartsen en specialisten raden aan de kat elke 3 maanden te ontwormen. Na ontworming is het het beste om de datum op een vel papier te schrijven, zodat u zelf kunt bepalen wanneer de kat de volgende keer het ontwormingsmiddel moet krijgen. Het briefje kun je het beste in het vaccinatieboek van de kat zetten. Je moet hem dus altijd snel vinden. U kunt ook de volgende afspraak typen als herinnering of als afspraak op uw mobiele telefoon of op de pc als herinneringsfunctie in het e-mailprogramma.

Waar kun je een goede katten ontworming kopen?

Uw eerste aanspreekpunt voor een ontwormingsmiddel moet uw dierenarts zijn. Vraag hem naar een ontwormingskuur. Dierenartsen hebben meestal medicijnen op voorraad. Ze zijn verkrijgbaar in tabletvorm of als pasta. Afhankelijk van hoe goed u tabletten aan uw kat kunt toedienen, kan de pasta de betere remedie zijn, omdat deze goed met het voer kan worden gemengd.
De dierenarts kan ook uitleggen hoe de ontworming moeten worden toegediend en waar u op moet letten, zodat het voor de kat zo pijnloos en snel mogelijk gaat.

Wat is de juiste dosis katten ontworming?

De dosis (hoeveelheid pasta, aantal tabletten) hangt af van het lichaamsgewicht van de kat. Vraag uw dierenarts om advies over hoeveel de kat moet krijgen. Uw dierenarts weegt graag uw kat. Als je ze thuis wilt wegen, plaats jezelf dan op je voetschaal met en zonder kat. Het verschil betekent het gewicht van de kat. Kijk nu in de bijsluiter van het ontwormingsmiddel. Dit toont de optimale dosis op basis van het lichaamsgewicht van de kat. Zorg ervoor dat u zich eraan houdt.

Hoe geef je de katten ontworming?

De eenvoudigste manier om dit te doen, is door een pasta te gebruiken, zoals Ontwormen flubenol, fenbendazol of milbemycine-oxime. De pasta wordt direct in de bek van de kat geplaatst of gemengd met het verse of natte voer. Als uw kat alleen droogvoer eet, neem dan een beetje leverworst of rundervet (geen varkensvet) en meng de pasta erdoor. Maar zorg ervoor dat de kat alles eet.
Als u de kat de worm in de vorm van tabletten moet geven, kunt u de tablet roeren (eventueel met een lepel tot poeder vermalen) onder het verse voer, wat tonijn, rundervet of leverworst. Vaak werkt het, als de tabletten niet te groot zijn, om ze in 1-2 delen in de voeding te “verbergen”.

Is het echt nodig om de kat te ontwormen?

Dierenartsen raden aan om katten regelmatig te ontwormen, omdat de wormen zoals lintworm, kattenworm, vossenlintworm enz. Schade kunnen toebrengen aan de darm, longen of zelfs het hart. Omdat b.v. Lintwormen, die in de darm van de kat leven en belangrijke mineralen en vitamines consumeren, kunnen ervoor zorgen dat de kat ondanks goede voeding belangrijke voedingsstoffen mist.
Er bestaat een vermoeden dat mensen de wormen in nauw contact met de knuffelige poes kunnen oplopen. Het is ook in de zin van ons mensen om tijdig en permanent actie te ondernemen tegen de verschillende wormen en andere parasieten. De gezondheid van de kat en die van onszelf zullen ons bedanken.

Katten met wormen hebben vaak de volgende symptomen:

Doffe vacht
Gevoeligheid voor infectie
Braken en verstikking
Vermagering
Uitputting en apathie
Hunkeren naar of verlies van eetlust
Obstipatie
Bloedarmoede veroorzaakt door inwendige bloedingen

Vlakko
Logo