Hoe maak je een koffiezetapparaat schoon

Wie kijkt er niet uit naar dat eerste ochtendbrouwsel? Rijk, donker en heerlijk heet, dat is wat velen van ons op gang brengt als we uit bed komen. U kunt het zetten van koffie als het belangrijkste item in uw ochtendroutine beschouwen, maar zelfs investeren in bonen van hoge kwaliteit en een molen geeft u niet de ervaring waarnaar u op zoek bent als u uw koffiezetapparaat zelden (of nooit!) Schoonmaakt. De schoonste koffiemachine maakt de beste koffie, vrij van olieachtige afzettingen en schadelijke opbouw.

Waarom het belangrijk is om je koffiezetapparaat schoon te maken

Je gebruikt waarschijnlijk je koffiezetapparaat elke dag, waardoor er opbouw ontstaat die de smaak beïnvloedt. “Door de koffiepot tussen elk gebruik echt schoon te maken, worden de bittere resten die koffieolie achterlaat verwijderd, zodat de volgende batch die u zet net zo goed kan smaken als de vorige”, legt Cortellini uit.

En wie wil dat nou niet? Natuurlijk, door het regelmatig te onderhouden, houdt u uw koffiezetapparaat ook in topconditie, verlengt u de levensduur van de machine en krijgt u meer waar voor uw geld. Regelmatig onderhoud – vooral de maandelijkse grondige reinigingstechniek die we hieronder met u zullen bespreken – kan de groei van ongewenste bacteriën, schimmels en gisten helpen minimaliseren.

Dagelijks onderhoud voor uw koffiezetapparaat

Een klein beetje dagelijks onderhoud is voldoende om ervoor te zorgen dat uw koffiezetapparaat zijn best mogelijke brouwsel produceert. Dit is wat je moet doen:

Stap 1: Maak het koffiezetapparaat leeg.

Giet ongebruikte koffie uit de karaf en gooi het koffiedik samen met het filter weg (als je er een gebruikt).

Stap 2: Was alle verwijderbare onderdelen.

Het lijkt misschien overdreven, maar u moet alle verwijderbare onderdelen van uw koffiezetapparaat na elk gebruik met afwasmiddel wassen. Dit omvat de karaf, het deksel, de verwijderbare mand en al het andere dat gemakkelijk loskomt. Handwas met warm zeepwater. Stukken die vaatwasmachinebestendig zijn, plaats je in het bovenste rek van je vaatwasser.

Stap 3: Veeg het af.

Veeg de buitenkant van de machine en de warmhoudplaat af om eventueel gemorste koffie tijdens het koffiezetten te verwijderen.

Stap 4: Laat het reservoir drogen.

Laat het deksel van het waterreservoir open wanneer u het niet gebruikt, zodat het tussen brouwsels volledig uitdroogt. Hierdoor wordt de groei van potentieel schadelijke bacteriën verminderd.

Maandelijks onderhoud voor uw koffiezetapparaat

Zoals met bijna alles, kan een af ​​en toe diepe reiniging uw koffiezetapparaat echt ten goede komen. Volg elke maand de onderstaande instructies om moeilijk te bereiken gebieden te onderhouden en afzettingen en vuil dat zich in de loop van de tijd ophoopt, weg te spoelen. (Als u een espressomachine heeft of een machine die pods gebruikt, volg dan de reinigingsinstructies van de fabrikant.)

Stap 1: Vul het reservoir

Na het verwijderen van koffie, koffiedik en gebruikte filters, tot het waterreservoir met gelijke delen witte gedistilleerde azijn en water.

Stap 2: plaats een filter.

Plaats een papieren filter in het lege mandje waar u normaal uw koffiedik zet.

Stap 3: Zet het apparaat aan

Plaats de pan op de warmhoudplaat en zet de azijn en wateroplossing, vul de pot ongeveer halverwege.

Stap 4: laat inweken.

Schakel de machine uit en wacht 30 minuten.

Stap 5: Maak de rest af.

Zet de machine aan en maak het azijn en het watermengsel klaar.

Stap 6: Verwijder de azijn en water.

Nadat de cyclus is voltooid, gooit u het mengsel eruit.

Stap 7: Start het koffiezetapparaat opnieuw.

Vul het waterreservoir met schoon water en laat nog een volledige cyclus lopen. Hierdoor wordt de azijn volledig uitgespoeld, zodat je geen pittige smaak aan je koffie overhoudt. Mogelijk merkt u dat u twee keer een cyclus met alleen water moet zetten om de azijn volledig te verwijderen (een snuffeltest is hier handig: als u geen azijn meer ruikt, is het waarschijnlijk veilig om te stoppen).

Stap 8: Was de rest van de machine.

Volg dit proces door alle verwijderbare onderdelen te wassen, net als na dagelijks gebruik, en laat het deksel van het waterreservoir omhoog zodat de machine volledig kan uitdrogen voordat u uw volgende kopje maakt.

Leave your vote

137 points
Upvote Downvote
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Send this to a friend