De moeilijkste talen ter wereld om te leren

Als je denkt dat het moeilijk is om in je vrije tijd een beetje Frans of Spaans te leren, dan moet je weten wat voor werk je gaat doen om andere talen van over de hele wereld te leren. Serieus over het leren van Hongaars? Of Navajo? Of Thai, dat een alfabet bevat dat bestaat uit maar liefst 44 medeklinkers en 32 verschillende klinkers? Dan kun je maar beter klaar zijn om te studeren. Om u te helpen begrijpen waar u aan begint, hebben we deze lijst samengesteld met de moeilijkste talen om te leren.

Arabisch

Om Arabisch te leren, moet u een nieuw alfabet leren en wennen aan het lezen van rechts naar links. Veel van de geluiden in de taal zijn moeilijk te beheersen voor Nederlands sprekenden, en de grammatica zit vol met onregelmatige werkwoorden. Zelfs als het je lukt om dat allemaal te overwinnen, is het ook een taal met heel veel dialecten die sterk variëren. Dus misschien kun je je redden in Jordanië, maar ben je onverstaanbaar in Koeweit.

Russisch

Russisch wordt door het Foreign Service Institute (FSI) beoordeeld als een twee van de drie in moeilijkheidsgraden, die talen rangschikt op basis van hoe lang het de gemiddelde native speaker Engels zou kosten om het te leren, dus het is niet zo moeilijk als sommige van de andere talen op dit gebied. Er zijn echter enkele duidelijke obstakels om vloeiend Russisch te spreken, waaronder dat spelling niet altijd eenvoudig is, het zit vol met klinkers die de gemiddelde Nederlandse spreker niet kent, en het vereist het leren van een geheel nieuw alfabet om onder de knie te krijgen.

Koreaans

In termen van leren lezen heeft Koreaans een relatief eenvoudig alfabet dat niet te lang duurt om te leren, in tegenstelling tot de karakters die worden gebruikt in Chinese en Japanse schrijfsystemen, dus je kunt vrij snel beginnen met het uitspreken van woorden. Maar kunnen spreken is een heel ander verhaal, dankzij grammatica die totaal anders is dan Nederlands en uitspraak die beladen is met moeilijk te beheersen regels.

Navajo

Navajo is dusdanig moeilijk te begrijpen dat codebrekers in de Tweede Wereldoorlog de taal gebruikten om een code te ontwikkelen om te communiceren die de Duitsers niet zouden kunnen volgen.

Fins

Fins heeft de reputatie een lastige taal te zijn, en terecht. Zelfstandige naamwoorden hebben 15 verschillende naamvallen, terwijl ze in het Engels er maar drie hebben: subjectief, objectief, bezitterig. De taal behoort tot de Fins Urgische taalfamilie, dus het heeft geen enkele Latijnse of Duitse invloed om u te helpen raden wat iets betekent.

Het enige dat het een beetje gemakkelijker maakt, is dat het is geschreven zoals het klinkt in hetzelfde alfabet als het Engels. In theorie is de uitspraak ook redelijk eenvoudig, maar het kan gemakkelijk zijn om op lange klinkers en medeklinkers te blijven hangen.

Mongools

Het lastigste deel van het Mongools is de uitspraak. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, is de grammatica niet zo moeilijk, zolang je Fins kent. En het alfabet is een koud kunstje, ervan uitgaande dat je Russisch kunt lezen. Als u echter niet aan deze twee criteria voldoet, is het een zeer uitdagende taal om te beheersen.

Hongaars

Hongaars maakt deel uit van dezelfde kleine taalfamilie als het Fins, dus de gemiddelde Nederlandse spreker zal niet veel bekendheid vinden in zijn vocabulaire. Het heeft ook 18 gevallen en 14 klinkers, wat het bijzonder moeilijk maakt om dingen goed te zeggen.

De taal leunt ook zwaarder op idiomen dan andere talen, dus als je binnen valt met een paar geselecteerde zinnen onder je riem, heb je misschien het gevoel dat iedereen in moppen of een geheime code spreekt.

Thais

Het is niet de grammatica die je in de war brengt als je Thais probeert te leren, het is het schrijven en de uitspraak, die vijf verschillende tonen en lange en korte klinkers heeft. Het alfabet heeft maar liefst 44 medeklinkers en 32 klinkers.

IJslands

Met vier naamvallen en drie geslachten die aan hun woorden zijn toegewezen, evenals vele letters die Nederlands sprekenden onbekend zijn, is IJslands geen wandeling in het park om te leren. Woorden kunnen ook erg lang zijn, en het ontcijferen van hoe ze moeten worden uitgesproken, kan de intuïtie trotseren. Het wordt vaak vermeld als een van de moeilijkere talen om te leren voor Engels sprekenden.

Georgisch

Georgisch heeft zijn eigen schrijfsysteem dat geen enkele andere taal gebruikt. En veel letters lijken verrassend veel op elkaar. ვ, კ, პ, ჰ, ყ, ფ, გ en ც zijn bijvoorbeeld allemaal verschillende letters die je misschien moeilijk kunt onderscheiden als je nieuw bent in de taal. De uitspraak is ook behoorlijk uitdagend voor moedertaalsprekers Nederlands.

Grieks

De meest voor de hand liggende belemmering om Grieks te leren is het alfabet. De grammatica kan ook een beetje lastig zijn, met enkele ongebruikelijke vervoegingen, veel regels en geslachtsgebonden zelfstandige naamwoorden. En de uitspraak vereist enige oefening, omdat er geluiden zijn die geen equivalent hebben in het Nederlands. Er is een reden waarom ‘het is Grieks voor mij’ een algemeen idioom is om verwarring uit te drukken.

Mandarijn

Mandarijn is een van de weinige talen die door het Foreign Service Institute wordt gerangschikt als de moeilijkste om te leren voor Engels sprekenden. Het alfabet is gemaakt van zeer uitgebreide karakters; de taal is tonaal; er zijn veel idiomen, en het vermogen om de taal te spreken helpt je niet om het te lezen. Weten hoe je het moet lezen, helpt niet eens bijzonder om te leren hoe je het moet schrijven.

Japans

Het eerste obstakel bij het leren van Japans is het schrijfsysteem, dat je geen aanwijzingen geeft, tenzij je ook Chinees spreekt. De grammatica lijkt heel simpel, maar Japans gebruikt ook partikels, dit zijn markeringen voor woordsoorten die geen Nederlands equivalent hebben.

Leave your vote

137 points
Upvote Downvote
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Vlakko
Logo

Send this to a friend