Automatten schoonmaken, zo doe je dat

Vloermatten in de auto zijn erg handig. Ten slotte bescherm je het interieur tegen vuil en vocht. De beschermmatten moeten daarom regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden. Dit is de enige manier waarop u jarenlang meegaat en uw werk in de auto kunt doen. Er zijn meestal twee verschillende materialen voor automatten. Rubberen matten zijn heel gemakkelijk in onderhoud, duurzaam, erg goedkoop en snel schoon te maken, maar ze zien er niet echt mooi uit. Velours automatten zien er sjiek en chique uit en geven het interieur net dat beetje extra. Met name de velours tapijten hebben wat meer zorg nodig en dienen tijdig van het vuil te worden bevrijd, zodat ze er later goed uitzien en er niet vuil uitzien. Vooral de natte herfst- en wintertijd met regen, modder en sneeuw legt veel druk op de automatten en vraagt ​​veel van ze. Maar hoe moet u rubberen matten en velours vloermatten goed reinigen en onderhouden? Je wilt zeker niets fout doen en de matten ermee beschadigen. Vloermatten van auto’s slijten echter door de jaren heen. Vooral in de veloursmatten worden in de regel gaten gemaakt op de punten waar de hielen van de schoenen zitten. Op een gegeven moment is zelfs de beste en duurste deurmat echter versleten of zo vies dat zelfs het schoonmaken ervan niet meer helpt. Nieuwe automatten koop je bij autodealers, bouwmarkten, autoaccessoires winkels of online shops.

Reinig en verzorg rubberen automatten goed

Rubberen vloermatten voor auto’s zijn bijzonder gemakkelijk schoon te maken. Door het zeer gladde oppervlak en het robuuste materiaal zijn ze eenvoudig af te spoelen met warm water. U kunt het beste een scherpe straal uit de tuinslang gebruiken of de matten onderdompelen in een badkuip met warm water en een beetje universele reiniger of afwasmiddel. Gebruik vervolgens een zachte borstel of spons om de rubberen matten in de kuip voorzichtig te schrobben. Dit moet vuil, zand, stof, hondenpoep, gemorste drankjes, bladeren, aarde en watervlekken verwijderen. Als de matten er op een gegeven moment niet meer zwart uitzien, maar eerder grijsachtig vlekkerig, kunt u een speciaal rubberverzorgingsproduct voor auto’s gebruiken om ze een gelijkmatige en stralende glans te geven. Helaas moeten we de ‘goeie ouwe geheime tip’ om de rubberen matten in de wasmachine te stoppen, afraden. Dit kan goed gaan, maar hoeft niet zo te zijn. Vooral als de matten van een heel dun materiaal zijn gemaakt en dit een paar jaar oud is, kan wassen in de wasmachine het rubber broos en scheuren maken. Het is dus beter om de rubberen beschermmatten met de hand in een kuip te wassen.

Reinig en verzorg velours automatten goed

Vooral bij dure auto’s worden vaak bijzonder fijne veloursmatten gebruikt. Passend bij de kleur van het interieur zijn deze vaak niet in het ongevoelige zwart of antraciet, maar soms ook in lichtere tinten (beige, lichtgrijs etc.), waarop de vuil- en watervlekken bijzonder snel te zien zijn. Als u in de winter en herfst met sneeuw, ijs en regen bijzonder vaak moet rijden, is het verstandig om rubberen matten voor het regenseizoen te kopen en deze in te ruilen voor de veloursmatten of om de rubberen vloermatten direct op de velours vloermatten te leggen ter bescherming tegen zware vervuiling.

Als mooie en nobele vloermatten van textiel in velourslook zijn ze helaas ook gevoelig. Maar met regelmatige zorg en zorgvuldige omgang is dit geen probleem. Zorg er bij het instappen altijd voor dat er niet te veel vuil in de auto komt. Sneeuw op je schoenen zorgt ook voor vervelende sneeuwranden of watervlekken op lichtgekleurde automatten. Het is dus het beste om de sneeuw van uw schoenen te kloppen voordat u in de auto stapt.

Velours automatten worden praktisch behandeld zoals tapijten of tapijten thuis. Stof, zand en vuil verzamelen zich in de textielmatten en na verloop van tijd verschijnen er vlekken en vuile randen. Dit moet voorzichtig en voorzichtig worden verwijderd.

Voor het goed reinigen en onderhouden van velours autovloermatten heeft u het volgende nodig:

Stofzuiger
Afwasmiddel
Heet water
Zachte spons
Zachte borstel
Tapijtreinigingsspray of tapijtschuim
Mogelijk tapijtklopper

Met onze instructies en onze tips en tricks kun je de automatten echter meestal weer schoon krijgen. Net als bij de rubberen matten, moeten we afraden om de velours automatten in de wasmachine te reinigen. Afhankelijk van de kwaliteit en leeftijd van de vloermatten kunnen deze beschadigd raken in de wasmachine. Handmatig reinigen is tijdrovender en iets zwaarder, maar veel zachter. Om de vloermatten te reinigen, doet u het volgende:

Haal de automatten uit de auto. Dit is de enige manier om ze het gemakkelijkst schoon te maken.
Als u een tapijtklopper bij de hand heeft, moet u deze gebruiken om de matten goed en zorgvuldig af te stoffen. Heb je geen mattenklopper en wil je er geen kopen, dan kun je de automatten voorzichtig met beide kanten tegen een huismuur “kloppen”. Je zult zien dat er veel zand, kruimels, stof en vuil uit de matten komen.
Stofzuig de veloursmatten vervolgens voorzichtig met een stofzuiger. Ook kunt u van deze gelegenheid gebruik maken om de voetenruimte en autostoelen te stofzuigen.
Roer in een grote kuip (of badkuip) heet water en een beetje universele reiniger of afwasmiddel en leg de automatten er 1-2 uur in. Als u de matten niet met een conventionele reiniger wilt reinigen, maar met een huishoudelijk middel, kunt u ook oma’s prothese reinigingsmiddelen (kunstgebit reinigers zoals Kukident etc.) gebruiken. Voeg 2-3 van de tabletten toe aan het water en los ze op.
Nadat de matten lang geweekt zijn, werk je ze aan beide kanten met een zachte borstel in de kuip met het water. Maar alleen voorzichtig zodat de stof niet beschadigd raakt. In plaats van de automatten met een borstel schoon te maken, kunt u de mat ook buiten op de grond leggen en met een middelsterke straal sproeien met een tuinslang. Als je een hogedrukreiniger wilt gebruiken, is het essentieel dat je een grote afstand bewaart en de straal niet te sterk instelt, omdat dit de stof kan beschadigen.
Als u vlekken (chocoladevlekken, ijsvlekken, vlekken van dranken) direct na het reinigen kunt ontdekken, moet u deze besproeien met een tapijtreiniger of tapijtschuim. Een azijn-watermengsel of galzeep zijn effectief gebleken als huismiddeltjes. Deze huismiddeltjes verwijderen ook hardnekkige, oude en ingedroogde vlekken.
Laat de automatten goed drogen voordat je ze weer in de auto legt. Anders bestaat er kans op schimmel, roest in het vloeroppervlak of een muffe geur. U kunt de automatten het beste in de halfschaduw buiten of bij een verwarming laten drogen. Stel de vloermatten echter niet te lang bloot aan direct zonlicht en plaats ze niet direct op de kachel. Anders kunnen de automatten, afhankelijk van kwaliteit, leeftijd en materiaal, kromtrekken.

Leave your vote

14 points
Upvote Downvote
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Send this to a friend