7 tekenen van Facebook verslaving

Facebook is zozeer een deel van ons leven geworden dat je met bijna een miljard gebruikers gemakkelijk een steen kunt gooien en een Facebook-gebruiker kunt raken. De betrokkenheid van gebruikers bij Facebook-activiteiten, zoals het bijwerken van statussen, het plaatsen van foto’s, opmerkingen plaatsen en ‘liken’ is de afgelopen jaren ook toegenomen.
Gezien de toegankelijkheid en het gebruiksgemak van Facebook, is het geen wonder dat steeds meer mensen verslaafd raken aan de populaire sociale netwerksite. Je vraagt je misschien af: wat is er mis als je Facebook vaak gebruikt als vermaak of om in contact te blijven met je vrienden? Nou, er is niets aan de hand.

Wanneer Facebook activiteiten echter uw dagelijkse leven gaan verstoren en nadelig worden voor uw dagelijkse functioneren op het werk of op school, heeft u mogelijk een probleem.

Hier zijn enkele veelbetekenende tekenen van Facebook-verslaving waar u rekening mee moet houden.

1. Te veel delen op Facebook

In een tijd waarin veel internetgebruikers zich zorgen maken over de kwestie van online privacy, is het vreemd om te ontdekken dat er nog steeds een aantal van ons zijn die vrijwillig informatie over ons privéleven op Facebook delen.

Het heeft misschien veel te maken met de voldoening om erkend of goedgekeurd te worden door onze collega’s. De behoefte aan dergelijke sociale affirmaties door onze vrienden in ons netwerk is een sleutelfactor voor sociale netwerksites. Er is geen basis voor mij om te zeggen dat het verkeerd is om over onszelf te delen, omdat ieder van ons zijn eigen sociale behoeften moet vervullen. Waar ik het hier over heb, is het idee van te veel delen, te veel zeggen en dan spijt krijgen van wat we hebben gezegd.

Als we ergens aan verslaafd zijn, doen we er alles aan om een ​​bevredigende dosis betrokkenheid bij de activiteit te krijgen. Dus in het geval van een Facebook-verslaving kunnen we niet meer in staat zijn om te beoordelen wat gepast is om te delen, waardoor onze wens om gehoord te worden onze privacyproblemen opheft.

2. Uw Facebook controleren wanneer mogelijk

Dit betekent dat u elke keer dat u niets anders te doen heeft, moet controleren op updates voor uw nieuwsfeed of reacties op uw berichten. Met andere woorden, de standaardkeuze voor uw vrije tijdactiviteit is om op Facebook te zijn.
Dus wat doe je? Je laat je Facebook open op de achtergrond en wisselt om de paar minuten tussen werk of opdrachten naar de Facebook-pagina. Ook als je buiten zit te genieten van een drankje met een vriend, log je zo nu en dan in op de Facebook app op je smartphone om updates te checken.

Het resultaat is dat je wordt afgeleid in wat je ook doet, en het kan moeilijk zijn om op dit moment volledig aanwezig te zijn. Misschien heb je aanzienlijk meer tijd nodig om eenvoudige taken uit te voeren, of klagen je vrienden misschien dat je niet genoeg aandacht besteedt aan wat ze zeggen.

3. Overmatig bezorgd over een Facebook afbeelding

Heb je ooit meer dan vijftien minuten van je tijd besteed aan het nadenken over wat je zou moeten typen voor je statusupdate? Wanneer u heeft besloten wat u moet updaten en het heeft gepost, verwacht u dan reikhalzend hoe anderen erop zullen reageren?

Dit is wat het betekent als ik je ‘Facebook-afbeelding’ noem. Tot op zekere hoogte maken we ons allemaal zorgen over hoe we onszelf naar de rest van de wereld projecteren, zelfs als het gaat om onze online aanwezigheid.
Soms loopt het echter uit de hand als je altijd iets cools, humoristisch, vermakelijks, etc. probeert te bedenken om te posten om te laten zien hoe geweldig je bent.

En dat eenmaal gepost, je rusteloos wordt terwijl je wacht tot anderen reageren of ‘liken’ wat je hebt gepost, en dus blijf je gewoon je Facebook controleren en opnieuw controleren om te zien of er nieuwe meldingen zijn.

4.Rapporteren op Facebook

De meesten van ons hebben vrienden in ons netwerk gezien die vrijwel zeker altijd op onze nieuwsfeed verschijnen. Het kan een statusupdate zijn, inchecken, het plaatsen van hun foto’s en dergelijke.

Hun berichten hebben de neiging om zeer alledaagse zaken te zijn, net zoals iemand aan een ander rapporteert wat hij of zij op een bepaald moment doet. Ze rapporteren hun dagelijkse routines, zenden check-ins uit naar oninteressante plaatsen zoals de straat waar ze wonen, uploaden zelfportretten en dergelijke. Het lijkt een poging om anderen eraan te herinneren dat ze bestaan. Ofwel dat of deze mensen proberen gewoon hun offline leven naast hun Facebook leven te laten bestaan.

Als u een van deze mensen bent, denk ik dat het goed is om u af te vragen wat de reden is voor een dergelijke ‘rapportage’. Voor mij lijkt het een teken van obsessie te zijn, alsof je iets moet posten, hoe alledaags of fantasieloos ook, om je angst om dat niet te doen te verlichten.

5. Urenlang door Facebook bladeren, elke dag

Dagelijks ongeveer een uur besteden aan het doorzoeken van uw newsfeeds en het bekijken van profielen van uw vrienden is nog steeds oké, maar als het verder gaat, is dit een indicatie van een probleem.

Natuurlijk, er is heel veel inhoud op Facebook, zoals foto’s, games en andere interessante apps, maar als je steeds meer van je waardevolle wakkere uren gaat gebruiken om doelloos op Facebook te surfen, is het tijd om je levensstijl opnieuw te bekijken.

Het probleem wordt erger als je echt je slaap opoffert om Facebook te gebruiken. Het is alsof het aantal uren dat u wakker bent op Facebook niet voldoende is. Gebrek aan slaap zal ongetwijfeld invloed hebben op uw prestaties op school of op het werk de volgende dag, en dan wordt Facebook een verslavingsprobleem.

6. De gekke haast om meer vrienden toe te voegen

Voor sommige gebruikers kan Facebook-verslaving zich manifesteren als een intens verlangen om meer vrienden toe te voegen. Er is een vermeende ‘wapenwedloop’ tussen jou en je andere vrienden om te zien wie het grootste aantal vrienden op hun netwerk heeft.

Het zoekwoord hier is ‘waargenomen’ omdat u misschien denkt dat er een wedstrijd is, maar in feite is er geen sprake (dat wil zeggen dat het uw vrienden niet kan schelen of ze meer of minder vrienden hebben dan u). De discussie over wie meer vrienden heeft, is misschien wel uw persoonlijke zoektocht om als ‘populairder’ te worden gezien.
Interessant is dat uit onderzoek van psychologen bleek dat Facebook-gebruikers met meer vrienden op hun netwerk de neiging hebben meer gestrest te zijn bij het gebruik van Facebook. Hoe meer vrienden je hebt, hoe meer je je onder druk gezet voelt om de juiste etiquette voor verschillende soorten vrienden te behouden en tegelijkertijd vermakelijk te blijven.

Met andere woorden, de concurrentie bij het toevoegen van vrienden kan resulteren in een vicieuze cirkel van toenemende Facebook-gerelateerde spanningen, resulterend in slechtere verslavingsresultaten.

7. Offline sociaal leven compromitteren

Naarmate je gewend raakt aan het communiceren op Facebook via berichten, het delen van foto’s en berichten, commentaar geven en anderen ‘leuk vinden’, enz., Kan het op een punt komen dat je online meer op je gemak gaat met socializen dan offline.
Je wordt te afhankelijk van Facebook om aan je sociale behoeften te voldoen en begint misschien de tijd die je besteedt aan echte ontmoetingen op te offeren voor koffie met je vrienden.

Dat is niet gezond. Laten we eerlijk zijn; face-to-face communicatie is een veel rijkere ervaring dan online communiceren waarbij men geen non-verbale communicatie kan zien zoals in de lichaamstaal, gebaren, stemtonen, enz.
Het is niet verwonderlijk dat sms-berichten vaak verkeerd worden geïnterpreteerd, wat leidt tot misverstanden. Op de lange termijn lijdt uw sociale leven eronder omdat uw communicatie beperkt is tot Facebook en niet met een echte vriend.

Leave your vote

138 points
Upvote Downvote
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Vlakko
Logo

Send this to a friend